sobota 26. prosince 2015

Na vlnách lisabonské dlažby

Na vlnách lisabonské dlažby


Až se někdy budete procházet po lisabonském centrálním náměstí ROSSIO (oficiálně Praça de D. Pedro IV) určitě si povšimnete nejen přilehlé zástavby, krásné kašny či sloupu se sochou portugalského krále Pedra IV., ale i krásně zvlněné černobílé mramorové mozaiky po které šlapete.



Tato tzv. CALÇADA PORTUGUESA se stala ikonickým prvkem pro mnoho portugalských měst i měst bývalých portugalských kolonií a tak se právě tato dlažba stala jedním z indikátorů portugalského vlivu napříč kontinenty. Nalezneme jí například i v Macau nebo jak dokladuje další obrázek i na nejslavnější brazilské pláži COPACABANA v Rio de Janeiro.

Pláž Copacabana v Rio de Janeiro

Na drobné kostičky štípaný černý či bílý mramor umožňuje nespočet vzorů a kombinací, ale právě tento zvlněný motiv nesoucí jméno O MAR LARGO (širé moře) se stal tím nejpopulárnějším a odkazuje na nejslavnější období portugalské historie: dobu zámořských objevů.

Vzor  Mar largo

A protože jsem se rozhodl pojmout svůj blog o portugalském světě  "českýma očima" musím zde připomenout i obdobu lisabonské dlažby u nás v Praze tzv. pražskou mozaiku. Stejně jako v Portugalsku, tak i u nás se v městech tento druh dlažby začal objevovat od poloviny 19. století. Materiál v našem prostředí zůstal stejný: na drobno štípané mramorové kostky. Jen barevnost a vzory se odlišují. Na pražských chodnících spatříme spíše šedo růžové variace a pravidelné geometrické obrazce nesoucí poetické názvy: SEDMDESÁTKA S DÁMOU jako na následujícím obrázku.


Pražská mozaika tzv. sedmdesátka s dámou

Nebo tzv. VZOR S DRAKY

Pražská mozaika tzv. vzor s draky

A tak, až se budete procházet nejen po lisabonském Rossiu, ale i například po pražském Žižkovu či Vinohradech, nezapomeňte se čas od času podívat i pod nohy a to nejen z důvodu vyhnout se nějakému tomu hovínku!

1 komentář: