neděle 17. ledna 2016

Draci z Porta

Draci z Porta


Lid portugalský můžeme rozdělit na muže a na ženy, na staré a na mladé, na ty ze severu a na ty z jihu, na ty z pobřeží a na ty z vnitrozemí, ale  hlavně nesmíme lid portugalský zapomenout rozdělit na zelené, na červené a na modré.

Právě toto poslední barevné rozdělení je pro každého Portugalce zásadní otázkou a nemá nic společného s nějakou "rasovou" záležitostí, ale s příslušností k jednomu ze tří fotbalových klubů tzv. velké trojky tj. SPORTING LISABON (zelená), BENFICA LISABON (červená) a FC PORTO (modrá).



Fotbal je totiž pro Portugalce nejen nejdůležitějším, a skoro by se chtělo napsat i jediným sportem, ale fotbal je pro ně téměř posvátností. Ostatně se o Portugalsku traduje, že je to země tří F symbolizujících: FOTBAL, FÁTIMU a FADO (o posledních dvou jmenovaných až v nějakých samostatných příspěvcích).

A protože já se hrdě řadím do skupiny modrých, respektive modro-bílých (však jsem taky studoval a žil v Portu), rozepíši se dnes právě o tomto fotbalovém gigantu a také o tom, jak souvisí název příspěvku s tímto klubem.


Každý, kdo někdy zavítá do Porta, nevyhnutelně navštíví jeho hlavní náměstí ALIADOS (alijáduš), my kapři mu též rádi říkáme Václavák. A tak, jak stojí na tom našem pražském socha s koněm, tak i zde stojí obdobná, i když v dolní a nikoli v horní části, a nikoli se Sv. Václavem, ale s králem Pedrem IV. A když se k této soše přiblížíte, spatříte nad jménem tohoto krále erb a nad erbem sochu okřídleného draka (i když momentálně bez hlavičky ulomené nějakým nezbedníkem).


Tento dráček byl součástí městského znaku až do roku 1940 a i když už dnes není jeho součástí, zůstává drak stále významným symbolem města, neboť zůstal ve znaku místního slavného fotbalového klubu FC Porto. Vrchol tohoto znaku tvoří zelený dráček, který je dekorován nápisem INVICTA, symbolizující zažitou přezdívku města Porto - CIDADE INVICTA tj. neporažené město. Titul, který mu udělila královna Marie II. za podporu během válek v 19. století.



Ostatně, kromě označení PORTISTAS (portyštaš), si fanoušci tohoto týmu říkají i DRAGÕESdraci. A co víc, i svatostánek klubu nese ve svém názvu draka. S kapacitou 52 000 diváků je ESTÁDIO DO DRAGÃO (ištádiu de dragau), neboli Stadion draka, jedním ze tří největších a nejmodernějších v zemi.



Já měl to štěstí, že jsem se na Stadion draka dostal hned několikrát (a doufám, že i nadále dostávat budu) a užíval si nejen krásného fotbalu, ale i úžasné modro-bílé atmosféry. 



Však jak moc je pro Portugalce a pro Porto fotbal důležitý, si lze uvědomit při celonočních oslavách četných vítězství, při prohlídkách nádherného klubového muzea nacházejícího se v útrobách stadionu (tomu musím věnovat samostatnou reportáž) anebo třeba jen z takové obyčejné mapy portského metra. Neboť ze všech sedmi tras zdejšího systému má ve stanici ESTÁDIO DO DRAGÃO konečnou stanici hned pět linek! 



Tak tedy FORÇA (sílu) moje modro-bílé Porto a hodně úspěchů do dalších fotbalových sezón mí draci!



Žádné komentáře:

Okomentovat